Nano Installaties Zorgvlietstraat 9 6825 AX Arnhem 0616475561 0267110346 info@nanoinstallaties.nl


Denkt u erover na om zelf als klusjesman een hoop uit te voeren? Hieronder staan voor de klusser de belangrijkste tips om aan te denken bij aanschaf of uitbreiding van uw installatie. Maar ook dan zult u wellicht wat hulp of advies kunnen gebruiken!


1. CV-ketel

Een CV-ketel plaatsen, of vervangen, is niet iets wat u zomaar doet. Tijdens een CV installeren moet u rekening houden met rookafvoer en gasafvoer van de ketel. Vanwege de veiligheid is tijdens een CV aanleggen meetapparatuur nodig om alles te controleren. Daarnaast vereisen veel ketel fabrikanten dat een CV installeren gebeurd door een erkend installateur in verband met de garantie van de CV-ketel. 

2. Expansievat

Tijdens een CV installeren is een expansievat geen overbodige luxe: hier wordt het overschot aan vloeistof - wat ontstaat tijdens het stoken - opgevangen. Zonder expansievat kunnen de problemen aardig in de kosten lopen. 

3. Leidingen

Bij een CV aanleggen heeft u op elke verdieping van het huis een hoofdaanvoerleiding  nodig. Vanuit daar worden aftakkingen gemaakt naar de verschillende radiatoren op die verdieping. Aangezien er "dood" water zonder lucht door de leidingen circuleert, kunnen deze leidingen van dunwandig staal worden gemaakt. Buiten het zicht wordt ook vaak kunststof gebruikt, natuurlijk makkelijk ivm prijs en verwerkbaarheid!
Tip! Plaats bij elke radiator een voetventiel op de leiding, dit maakt vervangen of (tijdelijk) verwijderen van een radiator makkelijker. Plaats ook een aftapkraan op de leiding van de laagst gelegen radiator. Dit om eventueel te ontluchten.

4. Radiatoren

Radiatoren zijn ook niet over het hoofd te zien. Radiatoren komen in allerlei verschillende soorten en maten. Een alternatief hiervoor is vloerverwarming of convectorputten.

5. Thermostaat

Bij een CV installeren heeft u ook de keuze wat voor thermostaat u wilt. Zo zijn er thermostaten die de CV-ketel uitschakelen als de gewenste temperatuur is behaald. Of 'zelfdenkende' thermostaten die patronen herkennen en uit zichzelf de temperatuur regelen.

6. Zonnepanelen met boiler

Een of meer zonnepanelen kunnen in combinatie met een boiler en een cv-ketel de kosten van uw warmwaterverbruik flink drukken. Over de terugverdientijd bestaat wat onzekerheid (men gaat gemiddeld uit van 10 jaar, afhankelijk van het gebruik)

LINKS